Aannemingsbedrijf Utrecht

Motyka aannemingsbedrijf

Hoe je aannemer je helpt naar een goed energielabel

Laatst hoorde ik van een man die zijn huis echt niet verkocht krijgt, hier op de Utrechtse Heuvelrug. Terwijl de markt nog steeds heel goed is. Wat is het probleem? Zijn energielabel is te laag (G). Daar brandt niemand meer zijn vingers aan. Zeker met de actuele energieprijzen. We worden in feite gedwongen mee te bewegen en nog meer te isoleren als dat nog niet gebeurd is. Je zou echt moeten streven naar minimaal label B als je aan de slag gaat. De man heeft het nodige te doen om naar B of A te gaan. 

energielabel b
energielabel b

Een goed energielabel is onmisbaar voor elk huis

Anders krijg je het op termijn niet meer verkocht, ook niet voor een (fors) lagere prijs. En dat is wat de overheid al heel lang wilde: dat het energielabel heel bepalend is en we wel moeten verduurzamen. Veel mensen hebben dus al vele besparingsmaatregelen genomen. Maar niet iedereen. Dus er is nog werk aan de winkel, met name voor veel oudere huizen. Het is raadzaam nu daar echt mee aan de slag te gaan als je het nog niet hebt gedaan.

Wat is mijn energielabel? Welk energielabel heeft mijn huis?

Grote kans dat jou dat bezighoudt gezien de energieprijzen en steeds hogere eisen van de overheid aan isolatie en energieprestatie. Het energielabel is een waarde als uitdrukking van de energiezuinigheid van je woning.

Je energielabel bepaalt deels wat je kunt lenen

Energielabels worden steeds belangrijker. Het Nibud bepaalt jaarlijks wat verantwoord is om aan woonlasten uit te geven. De rijksoverheid gaat daar wel of niet in mee en stelt mede op basis daarvan de woonquote vast. Vanaf 2024 bepaalt het energielabel van je woning veel meer dan eerst wat je kunt lenen. Hoe beter het label, hoe meer je dan kunt lenen. Beluister ook onze Poolcast daarover met deskundige informatie van hypotheek- en financieel adviseur Hans Thiadens.

Welke energielabels zijn er?

Dit varieert van het beste: energielabel A; tot het laagste, voor de meest verspillende woning zeg maar, en dat is energielabel G.Laatst hoorde ik van een man die zijn huis echt niet verkocht krijgt, op de Utrechtse Heuvelrug. Terwijl de markt nog steeds heel goed is. Wat is het probleem? Zijn energielabel is veel te laag: energielabel G. Daar brandt niemand meer zijn vingers aan. Zeker met de actuele energieprijzen. We worden in feite gedwongen mee te bewegen en nog meer te isoleren als dat nog niet gebeurd is. Je zou echt moeten streven naar minimaal label B als je aan de slag gaat. De man heeft het nodige te doen om naar energielabel B of A te gaan. Nu heb ik begrepen dat hij zijn spouwmuren heeft laten volspuiten met isolatie. Dat helpt, maar is waarschijnlijk niet genoeg.

Zoek mijn energielabel” Welk energielabel heeft mijn huis?

Via de website van de rijksoverheid kun je jouw energielabel opzoeken. Beschikt je woning niet over een geldig energielabel? Dan kun je deze via EPA adviseurs adviesplatform aanvragen.

Voorlopig energielabel, wat is dat?

Vanaf 2015 hebben woningen in Nederland een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Dat is het energielabel van de woning louter op basis van het bouwjaar van je woning, dus vanuit gemiddelden. Het kan zeker zo zijn dat een woning met een voorlopig energielabel C al wel is verduurzaamd tot een energielabel A woning. Om dat zeker te weten kun je een definitief energielabel aanvragen. De bedoeling van een voorlopig energielabel is dat jij als bewoner bewust wordt van de mate waarin de woning verduurzaamd is. Bij een woning met energielabel C of lager kun je namelijk met enkele aanpassingen al grote stappen zetten.

Hoe weet ik welke maatregelen nodig zijn om een hoger energie label te krijgen?

Dat is maatwerk. Energieadviesbureau Readi uit Woerden kan daarover adviseren. Zij meten hoe de situatie nu is in je woning, geven advies, en volgen uitgekiende berekeningen om het exact te bepalen. Dan weet jij waar je aan toe bent. Zij kunnen meedenken in de afwegingen.

Moet ik dan alles door een isolatie-expert laten uitvoeren of kan ook een aannemingsbedrijf me helpen?

Goede vraag, wat vraag je aan wie? Er zijn allerlei gespecialiseerde isolatie-bedrijven. Bijvoorbeeld Tonzon, voor specifieke vloerisolatie. Als er een kruipruimte is in je huis, hangen zij als isolatie speciale folie in een uitgekiende vorm op die de warmte terugkaatst. Erg handig en het heeft direct een besparend effect heb ik zelf gemerkt. Een andere landelijk bekende naam is ook Pluimers voor o.a. spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatieglas. Er zijn er veel meer. Sommige bedrijven doen bv. alleen spouwmuren.

Ook een aannemer kan veel betekenen voor je qua isolatie van je woning. Dat kun je voor een groot deel prima aan een aannemer vragen. Wij, Aannemingsbedrijf Motyka isoleren muren, vloeren, daken en dakkapellen. Zo werken we nu al enige tijd bv. met speciale isolatie waar al gipsplaten op gelijmd zijn, wat weer werk scheelt. Daar is subsidie voor.

Wat is het voordeel als een aannemer het isoleren doet? 

Het is natuurlijk er verstandig dingen te combineren als je toch al wilt verbouwen, denk aan:

  • woningrenovatie / verbouwing huis
  • badkamerrenovatie
  • keukenrenovatie
  • een aanbouw / uitbouw


Dan heb je alle nodige werkzaamheden in één moeite door. Want het is al minder fijn als je in je huis tijdelijk niet overal bij kunt. Hoe meer geconcentreerd de werkzaamheden, hoe beter voor jou. En met Motyka heb je één aanspreekpunt in plaats van dat jij alle bedrijven moet overzien en ermee moet afstemmen. Dat scheelt jou veel gedoe en energie. Hoe mooi is het om die dakkapel en badkamer die je wilde, meteen ook goed te isoleren, en tevens het dak en de muren?

Hoe weet ik welke maatregelen nodig zijn om een hoog label te krijgen?

Dat is maatwerk. Bv. Energieadviesbureau Readi uit Woerden (https://readi.nl/) kan daarover adviseren. Zij meten hoe de situatie nu is in je woning, geven advies, en volgen berekeningen om het exact te bepalen. Dan weet jij waar je aan toe bent. Zij kunnen meedenken in de afwegingen.

Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Er zijn veel mogelijkheden, zowel landelijk, provinciaal en per gemeente. Zeker in dat laatste geval verschilt het nogal van plaats tot plaats. Het moet natuurlijk voldoen aan allerlei eisen. Het doel is energiebesparing te stimuleren in bestaande koopwoningen van eigenaar-bewoners, en energiebesparing en het realiseren van oplaadpunten te stimuleren in gebouwen van verenigingen van eigenaars, woonverenigingen en wooncoöperaties, waarvan één of meer leden eigenaar-bewoner zijn.

Ga naar deze zeer complete subsidiewijzer. Noodzakelijk eerst een account aan te maken. Je kunt zoeken per gemeente. Lees meer basisinformatie op Rijksoverheid over verduurzaming. Er was tot 31/12/22 de SEEH, die is per 1/1/23 overgegaan in de SVVE. Lees er meer over hier op RVO verduurzamingsmaatregelen.

Gerelateerde blogartikelen

Uitbouw jaren 30 woning
Poolse aannemer, Poolse Bouwvakker
Tegelzetter Zeist, Tegelzetter Utrecht

We zijn werkzaam in de volgende locaties

Aannemer Utrecht, Bouwbedrijf Utrecht
Aannemer Zeist, Bouwbedrijf Zeist

Nu Bellen