Wil je meer ruimte in huis, maar wil je niet verhuizen? Overweeg dan een extra verdieping op je huis te laten bouwen. Een extra verdieping kan niet alleen meer leefruimte bieden, maar het kan ook de waarde van je huis verhogen. Voordat je hieraan begint, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wij van Aannemingsbedrijf Motyka vertellen je er graag meer over.
Allereerst moet je controleren of je huis geschikt is voor het bouwen van een extra verdieping. Een bouwkundig onderzoek helpt om te zien of de constructie van je huis sterk genoeg is om nog een extra verdieping te dragen. Soms is een relatief eenvoudige inschatting door een bouwkundig adviseur of architect voldoende als eerste stap om te weten of je door kunt, soms is er meteen al een uitgebreider advies nodig. Neem daarin mee de vraag of er voldoende ruimte en daglicht op de nieuwe verdieping kan komen. Hoe zit het met ruimte voor de trap? Kijk ook naar het doortrekken van leidingen. En wellicht wordt met de extra verdieping, ineens een terras nu wel mogelijk.
Een ander interessant punt is: wil je de verdieping permanent, of wil je deze eventueel demontabel maken? Dat laatste wordt steeds haalbaarder met de huidige technieken en materialen, en is ook vaker wenselijk afhankelijk van veranderingen in je leefsituatie. Het is soms wel, en soms niet aan te bevelen. Het kan echter zeker geen kwaad daar in het voorstadium al rustig over na te denken, want dan kun je nog alle kanten uit.
Het bouwen van een extra verdieping is een serieuze klus en het is verstandig om zowel een architect als een aannemer in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het ontwerp en de bouw van de extra verdieping. Vergeet niet dat je een vergunning van je gemeente nodig hebt om een extra verdieping te bouwen. Dit kan een ingewikkeld proces zijn, dus je kunt het beste een specialist inschakelen om je te helpen. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie en documenten hebt verzameld voordat je de vergunning aanvraagt bij de gemeente. Veel gemeentes denken ook actief met je mee en leggen je graag uit hoe je de meeste kans maakt dat alles doorgang vindt, zoals: wat vindt de welstandscommissie belangrijk in de aanvraag? Zij zijn vaak degenen die beslissen over de vergunningaanvraag. Goede tekeningen die duidelijk de door jou gewenste situatie aangeven, zijn onontbeerlijk voor hen.
Dat hangt af van verschillende factoren: met name de grootte van de extra verdieping; de gebruikte materialen voor zowel constructie, afwerking/decoratie (stuc, schilderwerk, tegelen e.d.), als isolatie (dak, muren, vloer); en de arbeidskosten. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 1500 en 2500 euro per vierkante meter, maar er zijn ook bijkomende kosten, zoals de vergunning: kosten maken tekening (bouwkundig tekenaar en/of architect) plus legeskosten (die je betaalt aan de gemeente), en de constructieberekening.
Uiteraard betekent meer leefoppervlakte direct meer waarde. Dat geldt nu des te meer, omdat er namelijk steeds meer mensen zijn die thuis werken en dat niet altijd maar aan de keukentafel of eettafel willen. Denk ook aan mensen die meer ruimte willen voor hobby, ontspanning en zichzelf even terugtrekken. Ook zijn er meer samengestelde gezinnen die extra (slaap)kamers nodig hebben, al is het maar enkele dagen per week. Of denk aan mantelzorg. Dat zijn meerdere redenen waarom extra leefruimte in een huis aantrekkelijk is en dus de waarde van je woning substantieel verhoogt.
Al met al kan het bouwen van een extra verdieping op je huis dus een slimme investering zijn. Zorg er voor dat je goed voorbereid bent en alle benodigde vergunningen hebt voordat je begint met de bouw. Wil je Motyka inschakelen voor het bouwen van een verdieping op je huis? We werken in de Regio Midden Nederland en helpen je graag verder. Neem gerust contact op, of vraag een offerte op.